Andra Graden i Vänersborg 2019

Lördagen den 26:e januari for 27 förväntansfulle Borås Bröder till Vänersborg för att bevista Vänersborgs Andra Grad. Vi blev väl mottagna av De Styrande och det bjöds på synligt fluidum och medalj innan Kapitlet började. Kapitlet var i Frimurarnas ordenslokal som gav en elegant och mycket värdig inramning av vad som på Kapitlet förekom. Ritualenligt men lite annorlunda än vad Vi Boråsbröder är vana vid, och det sporrade kanske till lite ritualstöld, man får ju stjäla fyra takter som Povel Ramel påstod. Sju Bröder fick en ny grad och de lyste skinande i sina nya band, ingen var nedstämd över misslyckad talangprövning.

Efter Kapitel var de dags att ta sig genom Vänersborg till Lagergrenska huset för måltidskapitel. Vi blev mottagna med ytterligare synligt fluidum i form av mousserande vin, Vänersborgarna vet att ta väl hand om sina gäster. Nu följde måltidskala med god mat, goda drycker och fantastisk sång. Och som grädde på moset fick jag höra min favoritdryckesvisa ” Metsämiehen juomalaulu”.

När maten var förtärd tackade Vår Högt Upplyste Broder Ordföranden i Arbetsgraderna Johan Andersson för maten, med ett spirituellt, sprudlande och med väl valda ord, tacktal. Belöning blev en lång och smickrande, men välförtjänt applåd.

När även desserten var förtärd var det dags för lite mingel och ytterligare synligt fluidum, till för även för en Boråsare lågt pris. Men allt har ett slut och Bröderna blevo till sist trötta och redo för hemfärd. Sakta vi gick genom staden till vår buss, på isiga gator. Då undertecknad underlåtit att ta på galoscherna var det en aning halt under lackskorna. Men vad har man Bröder till, Broder Martin tog ett stadigt tag om min arm och promenaden gick som en dans.

Och väl hemma i Borås igen spreds Bröderna likt vinden, några till nachspiel och några till hemmets värme. En dag vi bevarar i våra minnen, TACK Vänersborg.

Kenneth Gustavsson

Kommentera inlägget