Den komiska operan ”Bellman” sätts upp i Stockholm

Sällskapet Par Bricole ger på Södra teatern i Stockholm den 28 och 29 januari 2023 den komiska operan ”Bellman” av wieneroperettens fader Franz von Suppé

Efter pandemiförseningen kan nu äntligen Moderlogen bjuda in till den svenska urpremiären av operan Bellman. Librettot har varsamt översatts till svenska och musiken är i original men med vissa smärre tillägg och förkortningar.

Bellman är en lätt opera (av några kallad operett) från mitten av 1880-talet och hade premiär på Theater an der Wien 1887. Operan gick med blandad framgång på export till New York och Chicago men har veterligen därefter inte tagits upp på någon operascen – förrän nu. Och nu finns den för första gången att uppleva på svenska. Par Bricole har kommit över ett handskrivet libretto på tyska som vi översatt till svenska och därefter anpassat till von Suppés musik. Moderlogens alla talanggrupper medverkar i denna uppsättning, som lär bli Sällskapets största satsning genom tiderna. Bara på scen är närmare hundra bricolister med! Musiken framförs av Den Bacchanaliska Musiken som dirigeras av Michael Schlyter, de fyra körerna ur Den Bacchanaliska Kören liksom solisterna dirigeras av Ian Plaude. Kostymer, masker, smink och scenerier svarar medlemmar i Den Bacchanaliska Theatern för. Men även många andra, ja alla övriga talanger medverkar på ett eller annat sätt i produktionen.

Vad handlar då denna opera om? Jo Bellman förstås. von Suppé skev Bellman som ett led i en rad verk tillägnade olika länder (t.ex. Boccaccio som tillägnades Italien och som sattes upp på Operan för ett antal år sedan) men han visste nog inte så mycket om vare sig Sverige eller vår förste ordensskald. Och librettoduon West och Held var säkerligen inte heller så pålästa.

I Bellman är Bellman förstås operans hjälte som är förlovad och ska gifta sig med den vackra sillhandlardottern Karin men han har vid sidan om en affär med Ulla W, som här är grevinna och älskarinna åt Gustav III! Hur det går med kärleken kan vi förstås inte avslöja här. Men att det mycket även handlar om Mössorna och Hattarna, frihetstidens rivaliserande riksdagspartier kan vi berätta redan nu. Att Lappland ligger strax utanför tullarna gör att vi även får träffa ett par samer i föreställningen. Varför är oklart men för säkerhets skull har vi lagt till ett par Muppar i librettot, som på var sin sida scen förklarar varför och vad som i övrigt händer på scenen.

Vi ger Bellman på Södra teatern följande dagar och tider:

Lördagen den 28 januari 2023 kl. 19:00      
Söndagen den 29 januari 2023 kl. 1400.

Vi är övertygade att detta kommer att bli en formidabel succé och förhandsbokningar har redan börjat dugga tätt från dotterlogerna.

Vi har lyckats ordna ett paketpris för Bröder och Systrar från dotterlogerna som vill komma till Stockholm och uppleva dessa historiska föreställningar. Vi kan således erbjuda övernattning på Benny Anderssons närbelägna designhotell Rival, snabbvisning av Stamhuset, Urvädergränd 3 där ni bjuds på ett glas bubbel och en trerättersmiddag innan kvällsföreställningen samt VIP biljetter till Södra teatern (de bästa platserna). Allt för det facila priset av 1980 kr per person med boende i dubbelrum superior inkl frukost. För motsvarande paket till matinéföreställningen där det i stället blir en tvårätters lunch är priset 50 kr lägre/person. För Broder som reser ensam kan vi också försöka ordna paketpris. Om någon önskar övernattning två nätter på hotellet kan vi boka även det.

Du kan redan nu boka ditt paket på bellmanoperan@parbricole.se. Glöm inte att ange loge, namn på alla deltagare och föreställningsdag. På samma e-postadress kan du ställa frågor om evenemanget. Du som bokar paket enligt detta erbjudande kommer efter anmälan att få instruktioner om betalning m.m. Obs! Erbjudandet går ut den 15 november. Det finns bara ett begränsat antal paketerbjudanden. Först till kvarn gäller!

Mycket välkomna till detta historiska evenemang!

önskar
Moderlogen i det Lysande Sällskapet Par Bricole

genom
Ulf Tivéus
producent

Kommentera inlägget