Från byggnads-ingenjör till domprost

Det har varit en slingrig bana, vår käre Riddareprelats väg till där han är idag. Detta fick ett 75-tal åhörande Bröder samt kärälskeliga höra då Caritas anordnade en föreläsning/intervju med Robert Lorentzon, domprost i Skara stift. Efter att Caritas ordförande Göran Lenberg hälsat alla välkomna och konstaterat att normalt är det inte bara kaffekoppar som klirrar då PB samlas. Vet inte om han tänkte på medaljer, eller eventuellt vinglas…

Samtalet började med att moderatorn StM em Åke Anderson fastslog att de hade en gemensam idol, Jesus. Robert berättade sedan att tron hade han fått med sig hemifrån, där han växte upp i Målsryd. Först hade han drömmar om att bli pilot, men en kallelse då han satt utanför hemkyrkan var del i att det blev annan inriktning. Men det skulle ändå ta 20 år innan prästvigningen. I gymnasiet studerade han till husbyggnadsingenjör, och arbetade som sådan på NCC några år, där han fick praktisera sitt ledarskap. Det innebar att ge medarbetarna de rätta förutsättningarna att göra sitt arbete, och inte detaljstyra dem.

Robert stora kulturintresse styrde sedan in verksamheten och yrkeslivet på andra banor, främst i Västergötland men även i utlandet. Teaterproducent och Västsveriges förste Länsdanskonsulent med uppdraget att skapa förutsättningar för konstarten Dans. Som fågelskådare undrade jag varför inte moderatorn, också hängiven fågelskådare, frågade Robert om också trandansen vid Hornborgasjön ingick i studien. Men han, liksom jag, förutsatte väl att det var så. Vid sekelskiftet sadlade Robert om igen, och började läsa teologi vid Göteborgs universitet. Efter prästvigning i Skara domkyrka 2003, där många PB-bröder inklusive Kör deltog blev, det arbete i Caroli och Toarps församling innan flytten år 2019 gick till Skara. Som domprost är han biskopens ställföreträdare och vice ordförande i domkapitlet samt kyrkoherde i Skara pastorat. ”Kyrkoherde är ett finare ord för VD” berättade Robert.

I Borås PB har Robert varit med i 31 år, och där gett Kören del av sin mäktiga stämma. Utöver detta har han utvecklat Riddareprelatsämbetet, och startade 1996 Caritas-verksamheten. Han har hunnit med mycket, Robert, och han har förhoppningsvis många fina år kvar, såväl för oss i PB som invånarna i Skara stift!

Claes Persson

Kommentera inlägget