Installation och Grad II i Jönköping 2019

Lördagen den 9:e februari for några ur styrandekretsen, riddare officianter och ämbetsmän åt öster för att besöka Jönköpings Par Bricole där ny Styrande Mästare och Styrande Kanslär skulle installeras.

De styrande i Jönköping tog hand om våra styranden till lunch och övriga fick ta hand om sig själva, vilket vi gjorde genom att besöka en restaurang som självaste Jönköpings Providör drev. Så på så sätt blev vi ju alla omhändertagna av Jönköpingslogen. Efter god lunch med ljuvligt fluidum var det dags att inta platserna i kapitelsalen och invänta gradgivning och installation. Eftersedvanlig inmarsch med logenernas styrande till passande musik var det dags för att pröva recipienderna. Den sista prövningen slutade traditionsenligt med ett underkännande som naturligtvis var rättvist, men Bröder var på gott humör så recipiender blev ändå godkända, belönade och uppgraderade.

Den ritualenliga installationen tog sin början under ledning av Stormästare Henrik Mickos. Allt gick väl tills Styrande Mästaren skulle behängas, då saknades banden. Men helt i enlighet med ordens namn Par Bricole dök plötsligt banden upp som av en händelse. Nä väl allt avlöpte lagenligt och muntert. Men nu var det dags för en kort paus med ljuvligt fluidum innan spexet började.

Spexet var av sorten nummerrevy med ordvitsar och sång i sann ”kuplett” anda. Bland annat blev Karl Gerhards Jazzgosse en Gotte i texten ”Där kommer det en Gotte…”.

Avgående StM i Jönköping hyllades med många tal och en akvarell gjord av Borås-brodern Carl-Henrik Posse.

Efter ytterligare en paus var det dags för middag, och en sådan middag, det vattnas fortfarande i munnen på undertecknad. Bakad röding, ryggbiff och Småländsk ostkaka med hjortron fick högt betyg av alla bröder.

Men nu började det bli sent även för en van Bricolist, men en öl och en korv på kansliet hinner man alltid med. Men sedan fick det vara bra och de flesta Bröder åkte antingen hem eller kröp ner i en hotellsäng. Vad de övriga Bröderna  gjorde förtäljer ej historien.

Kenneth Gustavsson

Kommentera inlägget